Dekleti oblečeni v haljo in pokrivalo diplomanta držita sklenjeni roki nad glavama

Zdravo, sem Klara Golob. Sem tista, ki je dala pobudo za ustanovitev Akademije Strojnik.si. Akademija Strojnik.si ponuja inštrukcije, tečaje, storitve in izdelke, ki so namenjeni izobraževanju. V nasprotju z mnogimi drugimi ponudniki Akademije nisem ustanovila zato, ker bi tako zelo uživala v organiziranju tečajev in ponujanju inštrukcij – na tem področju je že tolikšna konkurenca, da v tem ne bi bilo smisla. Gnala me je predvsem želja po tem, da bi ljudi navdušila nad tem, da se sami učijo, da raziskujejo svet okoli sebe, da postanejo bolj radovedni, odprejo oči in niso omejeni le na pot, ki je pred njimi. Še posebej mladi so vse bolj priklopljeni na svoje aparate in živijo v virtualnem svetu, vodenem s strani raznih vplivnih, slavnih, bogatih ljudi, ki veljajo za vzornike vsem ostalim. Njim mladi slepo sledijo, jim želijo biti čim bolj podobni in s tem prevzemajo določene vrednote, ki pa niso vedno najboljše za njih. Vsak posameznik bi moral najprej raziskati lastne interese in s tem pridobiti vrednote, ki njemu samemu najbolj ustrezajo.

 

Sama že kar nekaj let inštruiram matematiko. V vseh teh letih sem spremljala otroke in mlade ljudi, ki so imeli težave z učenjem, in ugotovila, da ni problem le v znanju, ampak v odporu do učenja, v strahu pred snovjo, pred učitelji in šolo na splošno. Otroci že od majhnega mislijo, da je matematika težek predmet in da je šola dolgočasna, kar sploh ni res. Sama sem matematiko vedno predstavila kot zelo preprosto in na zelo sproščen način. S tem so moji učenci po rešeni nalogi velikokrat rekli: »Ali je to že to?« ali pa: »To je tako preprosto!«. Naloge so zelo radi reševali, ura inštrukcij pa jim je minila še preden bi se po njej lahko vprašali. Te izkušnje so mi večkrat prišle na misel in menim, da lahko navdušiš otroke in mlade tudi nad še tako »strašnim«, »težkim« in »nezanimivim« predmetom, kot je matematika – ki v resnici ni takšna, napačno predstavo o njej sta izoblikovala naš šolski sistem in mediji.

Zato si želim, da bi mladim vrnili voljo do izobraževanja, da bi ugotovili, kako ogromen je svet in koliko fantastičnih stvari se na njem skriva. S tem, ko bi si razširili svoja obzorja, se naučili veliko več, bi to lahko uporabili tudi v svojem vsakdanjem življenju in živeli boljše ter lepše, ob tem pa imeli manj težav s svojim počutjem, interesi, samopodobo … Za vsakogar se najde nekaj. Ste morda vedeli, da ima luna svoje mesečne potrese, da žaba lahko drži urin tudi do osem mesecev, da je sladkorno peno izumil zobozdravnik, da vesolje smrdi po zapečenem zrezku in da majhen otrok povprečno na dan postavi 300 vprašanj? Kako zelo smo sami po sebi radovedni, a nam okolje, v katerem odraščamo, voljo do radovednosti velikokrat vzame.

Punca in fant sedita na okenski polici in nad glavo držita kup knjig

Na Akademiji Strojnik.si se ravno zaradi tega trudimo ponujati takšne vsebine, ki so današnji mladini blizu. Na socialnih omrežjih objavljamo zanimive in zabavne vsebine, poleg katerih razložimo določeno šolsko snov. Tečaje, ki jih organiziramo, poskušamo narediti bolj zabavne, sproščene in v njih vključujemo zanimivosti, šale … Pripraviti želimo brezplačne video vsebine, ki bi ljudem pomagale razumeti določena področja, ustvarjamo izdelke, kot so družabne igre, s pomočjo katerih lahko skupina prijateljev skozi igro pridobi več novih znanj, in še naprej bomo iskali različne možnosti, s katerimi lahko pridobimo zaupanje mladih in jih navdušimo nad marsičem.

Cilja morda nikoli ne bomo dosegli, verjamem pa, da bomo na poti do tja pomagali vsaj nekomu. Mogoče enemu, dvema ali desetim. Če kdo ne razume ali ne ve, kaj bi bilo zanj zanimivo, kaj bi ga veselilo, naj se nam javi in bomo skupaj raziskali različne možnosti in poglede, ki nam jih življenje ponuja.